биде

 • 121Гальюн (морской термин) — У этого термина существуют и другие значения, см. Гальюн (значения). Гальюн на носу корабля «Ваза» (XVII век). Два сиденья расположены по обе стороны бушприта …

  Википедия

 • 122Юзмески, Мишо — Мишо Юзмески макед. Мишо Јузмески Дата рождения: 7 апреля 1966(1966 04 07) (46 лет) Место рождения: Охрид Гражданство …

  Википедия

 • 123Јона — (грч. Jonah) старозаветен пророк според Библијата, бидејќи не ја послушал божјата наредба да го наговори на покајание народот од Нинива (Асирците), бил фрлен во морето и проголтан од една голема риба во утробата на рибата му се помолил на Бога и… …

  Macedonian dictionary

 • 124АПЛ — (анг APL, скр од А Programming Language) комп програмски јазик од високо ниво, наменет првенствено за големите системи на ИБМ и особено погоден за математички апликации, бидејќи користи посебни симболи (како, на пр, грчки букви), неопходно е да… …

  Macedonian dictionary

 • 125Адисонова болест — (по откривачот, англискиот лекар Томас Адисон, 1793 1860) мед болест на надбубрежните жлезди, придружена со мрко и мркоцрвено обојување на деловите од кожата што се изложени на светлосно или механичко надразнување и општа папсаност, може да биде… …

  Macedonian dictionary

 • 126Ахилова петица — фиг најчувствително место, слаба точка на некого (Ахил можел да биде ранет само во петицата) …

  Macedonian dictionary

 • 127Инцитатус — (лат. Incitatusj име на коњот на староримскиот цар Калигула (владеел од 37 до 41 година од н. е.) за кој царот, во својата каприциозност, самоволност и мегаломанија, наредил да биде прогласен за конзул …

  Macedonian dictionary

 • 128Исак — (хебр. Ishak) син на Аврам и Сара, втор прататко на Евреите на чуден начин спасен да не биде принесен како жртва …

  Macedonian dictionary